W sali widowiskowej Gminnego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Świlczy z siedzibą w Trzcianie w środę 24 września br. odbyła się sesja popularno-naukowa nt. „Wartości smakowo-odżywczych potraw z mięsa baraniego”. W imieniu Podkarpackiego Kuratora Oświaty w spotkaniu uczestniczył Pan Ludwik Sobol Dyrektor Wydziału Rozwoju Edukacji i Administracji Kuratorium Oświaty w Rzeszowie. Organizatorem sesji był Zespół Szkół Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k. Rzeszowa. W programie sesji znalazła się prezentacja multimedialna „Aż tam nas poniosło” ze stażu uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSTW w Trzcianie w partnerskiej szkole w Turcji w ramach projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców”, referaty na temat wartości odżywczo-smakowych potraw z baraniny, a także tureckich potraw regionalnych.